Випікаємо смаколики на італійський манер

Crescia

Інгредієнти:

1 кг борошна

окріп

сіль і мелений перець

У великій мисці (або на кондитерській дошці) борошно змішуємо з окропом, приправляємо  сіллю і меленим перцем миттєво. Увага, якщо додати трохи води за раз, тісто буде не м’яке і еластичне. Даємо масі відпочити годину, накриваємо тканиною, він розділюємо на багато хлібів, тонкою качалкою, випікаємо, поміщаємо поверх вугілля у камін або на чавунну піч.

Варіант

Інгредієнти:

шкурка сала

смалець

сіль

Приблизно на півдорозі готування потріть стінки деко. Шматок сала змастити тонким шаром  смальцю, трохи посолимо і залишимо готувати прямо на грилі.

Crescia con i ciccioli

Фірмова страва Pergola або Fossombrone.

Інгредієнти:

1 кг дріжджового тіста

200 г шкварок

30 г сала

сіль і мелений перець

смалець для приготування

Розмістимо тісто на кондитерській дошці, додавши подрібнені шкварки, сало, сіль і перець миттєво розтерті. Залишимо масу для підйому не менше як на годину, накриваємо тканиною, розділимо на кілька хлібин, які розкатуємо качалкою і готуємо на дровах, після змащування його салом.

Crescia з цибулею і розмарином

Інгредієнти:

1 кг дріжджового тіста

оливкова олія

подрібнений розмарин

одна тонко нарізана цибуля

сала для змащування

сіль

Після того як ми розрідили тісто у форми, змащені салом , віджимаємо їх пальцями, скропимо олією, посипаємо розмарином, накриваємо тонкими скибочками цибулі, посолимо і поставимо в духовку, тримаємо до позолоти.

Fallone

Тісто з кукурудзяного борошна, трохи борошна  з пшениці і тепла вода; зверху запікаємо скибочки капусти.

Fazzini

Фірмова страва, яка існує лише в приватних будинках в Борміді (Савона), і у сусідніх селах Палларе, Осіглія та Майларе. У Палларе їх називають lisotti: вони майже вдвічі більші, ніж готові Борміда і готуються не на чавунній плиті, але на одній дошці, нагрітій дровами, і приправленій виключно «песто» олією, сіллю та цибулею, без часнику.

Інгредієнти на 6 осіб:

150 г борошна 0

1 кг картоплі

сіль

Для найпопулярнішого соусу:

оливкова олія

5 зубчиків часнику

сіль

Відваримо картоплю в рясному окропі, процідимо, потім знімаємо шкірку змішаємо її з борошном і дрібкою солі. Тісто, консистентне так розгладимо його качалкою, до  товщини 6-8 мм. Ножем розрізаємо на  багато пастилок, приблизно по 10 см з кожного боку, і так поставимо варитися на чавунну плиту. Це економна кухня або піч на дровах; Потрібно перевертати тісто, бо воно повинно готуватися з обох сторін (приблизно по 10 хв кожна). В якості альтернативи ми можемо використовувати і гарячу залізну плиту  або з чавуну. Знімаємо рушником з вогню, тримаємо загорнутим в теплу  тканину або рушник, приправляємо і подаємо на стіл. Тим часом у ступі терпляче товчемо зубчики часнику з олією і невеликою кількістю солі; наливаємо соус в чашку. Тепер у великій овальній посуді, викладаємо шар фаззіні, заправляємо  «песто», потім накладемо ще один шар знову. Подаємо гарячим.

Варіант

Як зазначалося вище, в іншій місцевості поблизу Борміди зубчики часнику замінює цибуля, ароматизатор солодший і менш гострий.

Fiandulone

Це, так би мовити, хліб дроворубів і пастухів Монте-Аміати; коли замість пшеничне борошно змішанували з водою, просто залишали бродити, розфасовували великі батони, приготовані на плиті. Знайшлися і ті, кому «полюбився» рецепт, коли до борошна додають невелику кількість крупної солі; інші ж, навпаки, вважали за краще додавати подрібнений розмарин.

Ficattole pratesi

Інгредієнти на 6 осіб:

1 кг хлібного тіста, вже із закваскою

оливкова олія, для смаження

сіль

Розкатуємо тісто качалкою на кондитерській дошці. Тепер можна обрізати багато пастилок, трохи більше десяти великих сантиметрів, для гравіювання в центрі, у напрямку вздовж, щоб вони краще просмажилися. У каструлі, де вже шипить олія, обсмажимо ficattole; зціджуємо олію і висушимо їх на абсорбуючому папері. Перед подачею гарячими посипаємо їх дрібною сіллю. Відмінно  підходить до холодних нарізок та сирів, не надто приправлені. Багато, навпаки, люблять їх підсолоджувати, та замочити в молоці або в келиху  білого вина невибагливого. Такі ficattole нічого спільного немає з сієнським фікаттоле, солодощами, покритими свіжим інжиром.

Філоне

Тісто використовуємо ідентичне як і для батона; форма різноманітна, витягнута, сплощена, з потонченими кінчиками. У багатьох випадках його використовують для гравірування поверхні з хрестовим знаком.

Filone contadino

Інгредієнти:

400 г житнього борошна грубого помелу

200 г щільно зернового борошна

200 г пшеничного борошна

50 г пивних дріжджів (розчинених у невеликій кількості теплої води разом з цукром)

3/4 літра теплої води

ложка цукру

столова ложка бадьяну

чайна ложка солі

висівки для посипання

У велику миску насипаємо вже борошно, перемішаумо; в центр помістимо розм’якшені дріжджі, потім сіль і насіння бадьяну, потім перемішаємо, наливаючи теплу воду і працюйте так, поки не отримаємо гладке тісто, досить тверде. Після того, як маса буде накрита тканиною, даємо йому підійти приблизно за півгодини. Потім відновимо амальгаму і вимісимо її знову на свіжо посипану борошном кондитерську дошку; після того, як ми розділимо утворену масу на кілька не дуже великих хлібів, розкладемо їх на тарілку, посипану висівками, накриваємо їх знову  тканиною, щоб вони піднялись; потім покладемо в духовку (розігріту до 200°) і готуємо.

Фітасцета (Filascetta)

Фокачча з Комо, яка досить солодка, завдяки наявності  червоної цибулі.

Інгредієнти:

500 г хлібного тіста

500 г червоної цибулі (солодка)

60 г вершкового масла

оливкової олії, щоб змастити деко

сіль

Дрібно нарізаємо цибулю, обсмажимо її на сковороді, де вони у нас попередньо розтоплено вершкове масло, просто посипаємо з дрібною сіллю. Як тільки вона підрум’яниться, знімаємо і приготуємося прикрасити фітасцету. Окремо ретельно обробимо тісто, а потім викладаємо на форму, змащену невеликою кількістю олії, розтягуючи її та відповідаючи крайні точки, щоб утворився пончик; зверху на це викладемо підсмажену цибулю, потім поставимо в духовку (вже розігріту до 180 °). Як тільки він підрум’яниться, дістанемо його з духовки і подаємо гарячими, і нарізаними.

Варіант

 Додавання крупно нарізаного сиру, розподіленого на поверхні.

Kommentar hinterlassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert