Приготування восьминога

Восьминіг і квасоля

Традиційна страва з Пізи.

Інгредієнти на 6 осіб:,

1 кг восьминогів середнього розміру, очищених (виймаючи очі та центральний дзьоб) i добре відбитих дерев’яним кийком)

оливкова  олія

60 г рігатіно (бекон), нарізати кубиками

одну тонко нарізану цибулю

зубчик подрібненого часнику

400 г очищених помідорів, нарізаних кубиками

келих білого вина

300 г білої квасолі (каннеліні) вже відвареної

сіль і мелений перець

Восьминогів бланшуємо в киплячій воді (не менше години), потім процідимо і нарізаємо шматочками. У великій сковороді обсмажимо на олії нарізаний кубиками рігатіно разом з цибулею і часником; коли вони набудуть золотого кольору, додайте м’якоть помідорів, потім восьминогів; додаємо сіль і перець, кілька разів перемішуємо під час приготування, не забути час від часу поливати білим вином (щоб воно випарувалося). Тепер даємо квасолю, перемішуємо кілька разів і закінчуємо приготування. Подаємо страву гарячою.

РЕКОМЕНДУЄМО ВИНО: Rosso Val di Cornia

Восьминіг з помідором

Інгредієнти на 6 осіб:

1,2 кг восьминога (ідеально, якщо один, цілий)

 оливкова  олія

2 подрібнених зубчики часнику

склянка вина Vemaccia gilovane

500 г помідорів (без шкірки, насіння)

столова ложка подрібненої петрушки

сіль і перець

Очистимо восьминога, перевернувши голову догори дном, позбавимо нутрощів, очей і дзьоба і підвісимо, відбиваючи його молотком  дерев’яним або об батареєю. Розтираємо його на шорсткій поверхні, концентричними рухами звільняємо йоговід слизу і пінистої рідини. Ставимо його в рясно підсолену воду  і варитимо протягом кількох годин. Коли воно звариться, зливаємо його, очистимо щупальця від присосок (важко жуються) і нарізаємо його невеликими шматочками. Тим часом у великій каструлі підрум’янимо в олії зубчики часнику (виймаємо), потім додаємо нарізану томатну м’якоть, приправляємо сіллю, перцем і варимо близько 30 хвилин. Тепер додаємо восьминога, поливаємо вином  Vemaccia, змішуємо багато разів і закінчуємо готувати, поки вино не випарується. За кілька хвилин до подачі посипаємо нарізаною петрушкою, потім подаємо страву гарячою і парною на стіл.

Інший варіант

Замість свіжих помідорів можемо приготувати соус з 80 г сушених помідорів, готове оживляємо в теплій воді і 2 столові ложки каперсів, обсмажені на олії.  Є й ті, хто замість Верначі використовують оцет.

РЕКОМЕНДУЄМО ВИНО: Rosso di Dorgali giovane

Восьминіг в „пеклі“

Поганий восьминіг, на думку Феррера, той, що википів; але це восьминіг, що максимально приємний, яким насолоджувалися у ресторані. Характерна історія рецепта моряків, які миють рибу морською водою і восьминіг, підвісивши його на гілку:  На морі, правду кажучи, рибалки мають спеціальні дерев’яні молотки; і в той час як човен, що приводиться в рух дизельний двигун, повертається на материк, рибалка може обсушити восьминогів, потовкти його у всіх його частинах: одні для сім’ї, інші для друзів. На ринок привезе їх цілими, щоб вони  добре показали себе.

Ми могли б також по-рабськи скопіювати рецепт: це схоже на археологію, прикладену до рецепту. Восьминога потрібно промити водою, повісити на вільний гачок і побити принаймні півгодини індійською тростиною. Потім, коли охолоне, його поміщають у каструлю (завжди з кришкою) з цибулею, часником, помідорами, розмарином, сіллю, перцем або чилі червоний кагнін. Кришку каструлі необхідно прикріпити до самого горщика за допомогою паперу ( папір, скручений по краях горщика, щоб сформувати скороварку). Приготування відбувається на дуже повільному вогні, яке повинен тривати хоча б годину. Розкривши, ми побачимо, що  восьминіг виділив червону рідину. Додаємо картоплю і залишимо. Тоді вона теж  стане червоною. До картоплі і восьминога додаємо олії та нарізанане поперчене м’ясо і подаємо ароматну страву на стіл.

РЕКОМЕНДУЄМО ВИНО: Podavano

Восьминіг в салаті

Інгредієнти на 6 осіб

1,2 кг восьминога (ідеально, якщо один, цілий)

часник

Почистимо  восьминога, перевернувши голову догори дном, позбавляємо нутрощів, очей і дзьоба, відбиваючи його деревяним молотком  або об батарею. Натираємо його на одному шорсткому  камені або шорсткій поверхні, з концентричними рухами, щоб звільнити його від  слизької і пінистої рідини.Ставимо його в рясно підсолену воду і даємо варитися протягом кількох годин. Коли він звариться, процідимо, почистимо щупальця від присосок (важко жувати) і нарізаємо його невеликими шматочками. Подаємо восьминога ще гарячим, посипаємо ложками часнику.

РЕКОМЕНДУЄМО ВИНО: Vernago

Восьминіг з оливками

За традицією це було б незамінно отримати бебі-восьминогів, тушкувати їх з пахучими травами.

Інгредієнти на 6 осіб:

1,2 кг восьминога (ідеально, якщо маленький)

 оливкова  олія

2 подрібнених зубчики часнику

гілочка подрібненої петрушки

120 г чорних оливок

склянка вина Вемаччі

Відварити восьминоги в підсоленій воді; коли наполовину зварені, процідити і пропустити в каструлю, закінчити приготування, додавши їх в олію, із зубчиками часнику, петрушкою, с оливки; цілий, місяць через кілька разів і мокрим Vemaccia. Подаємо їх гарячими, але вони дуже смачні навіть холодними.

Інший варіант. Приправимо страву нарізаними кубиками лимона або апельсина.

РЕКОМЕНДУЄМО ВИНО: Vemaccia di Villasor

Восьминіг в салаті

Інгредієнти на 6 осіб:

1,2 кг восьминога (ідеально, якщо один, цілий)

2 подрібнених зубчики часнику

половина подрібненого червоного перцю

4 зелені цибулини, нарізані дрібними кільцями

оливкова олія

подрібнена петрушка

винний оцет або лимонний сік за смаком

сіль

Почистимо восьминога, перевернувши голову догори дном, позбавляємо нутрощів, очей і дзьоба і підвісимо його, відбиваємо  деревяним молотком  або об батарею. Розтираємо його на шорсткій поверхні, концентричними рухами звільняємо його слизької і пінистої рідини. Поставимо його варитися в рясно підсоленій воді; коли він звариться, процідимо його, очистимо присоски (важко розжовувати) і розрізаємо її на дрібні шматочки. Висипаємо шматочки восьминога в велику салатницю і заправляємо соусом, приготованим раніше, замочуємо в олії та оцті нарізані часник, петрушку і чилі разом з маленькими  кільцями зеленої цибулі. Перемішуємо кілька разів і сервіруємо стіл.

РЕКОМЕНДУЄМО ВИНО: Vermentino di Usini

Kommentar hinterlassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert